- Startsidan/
- Stil/
- Livsstil/
- Nya matkoncept signerade Tommy Myllymäki och Pi Le
Nya matkoncept signerade Myllymäki och Pi Le
När prisade Tommy Myllymäki och Pi Le äntrar NK-scenen blir resultatet inget annat än storslaget! Välkommen till flera nya matkoncept där stjärnkockarna har satt sin prägel: från anrika Bobergs Matsal till traditionella Nordiska Kantinen. Vi har träffat Tommy Myllymäki för att ta reda på mer om koncepten.
Krögaren och kocken Tommy Myllymäki är väletablerad inom den nordiska gastronomiska scenen. Känd från tv-rutan som jurymedlem i Sveriges Mästerkock, flerfaldig kokboksförfattare, tvåstjärnigt prisad för restaurang AIRA på Djurgården och vinnare i tävlingar som Årets Kock och Bocuse d’Or Europe.
Pi Le axlade rollen som köksmästare på AIRA 2020 och var med när restaurangen fick sin första stjärna i Guide MICHELIN år 2021, och den andra stjärnan i samband med att han klev upp som delägare år 2023. Han har vunnit en mängd gastronomiska utmärkelser, däribland OS-guld med Juniorkocklandslaget och andraplats i Nordic Chef of the Year.
Nu tar Tommy och Pi steget in i NK:s värld när de nylanserar krogarna Bobergs Matsal och Nordiska Kantinen.
– Att samarbeta med NK är en ära, den kvalitet och servicegrad jag står för går hand i hand med NK:s vision. Vi ser att de olika ytorna har en väldigt tydlig och unik profil. Vi vill att det ska kännas olika, men att man som gäst ska känna att det är samma restauratör som står bakom, förklarar Tommy.
Anrika Bobergs Matsal på Plan 4 invigdes 1915 och är i dag en elegant lunchrestaurang med förstklassig service i en tidlös och sober miljö. På menyn? En fine dining-upplevelse med fokus på fransk-svensk matlagning.
– Vi kommer arbeta hårt för att förvalta platsen och dess historia, samtidigt som vi vill utforska vad vi kan addera och vad som är möjligt att göra med en restaurang i ett varuhus. Här hoppas vi att gästen vill avnjuta en långlunch eller ha längre kundmöten som föder diskussioner och överläggningar, berättar Tommy.
Nordiska Kantinen ligger i anslutning till Bobergs Matsal och erbjuder rustika, kulinariska brickluncher. Här är det fokus på det vällagade och enkla, med respekt för husmanskost och traditionell matlagning, främst från Norden men med inslag från hela världen.
– Kantinen är till för alla dagar när du vill ha en riktigt bra lunch. Hit kan du ta med internationella gäster och äta stans bästa svenska husmanskost! Menar Tommy.
3 snabba med Tommy Myllymäki
Vad betyder mat för dig?
Förutom att mat är energi för att överleva är mat något som väcker känslor och för människor samman. Min vision är att laga mat som är god, den får gärna överraska med smaker man inte förväntar sig.
Var kommer ni att hämta inspirationen till menyerna?
Inspirationen kommer från vår erfarenhet efter alla år i branschen samt resor runt om i världen till nya kulturer.
Om Bobergs Matsal och Nordiska Kantinen var varsin låt, vilka skulle det vara?
Bobergs Matsal: So What av Miles Davis och John Coltrane.
Nordiska Kantinen: En man i byrån av Lill Lindfors och Blues från Sverige av Tomas Andersson Wij.
Tommy Myllymäki och Pi Le.