Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Filippa

NK Young Talent Award 2024 – Filippa Fuxe

Nyexaminerade modedesignern Filippa Fuxe har redan gjort sig ett namn inom modevärlden genom att klä bland andra Hedda Stiernstedt, Evin Ahmad och artisten Ice Spice i Teen Vogue. I examenskollektionen Re:incarnation har Filippa Fuxe använt sig av återvunna material som har brutits ner från gamla kläder. Resultatet är en kollektion där den nya bäraren formar plaggen och materialen får ett nytt liv. 


Filippa Fuxe om bakgrunden till kollektionen:

– Mina skulpturala plagg är skapade genom ett utforskande av möten mellan olika ytterligheter och jag tar gärna detaljer ur sin kontext för att hitta nya uttryck. En förebild för mig har alltid varit Vivienne Westwood – hon omdefinierade sexualitet och kvinnlighet och integrerade punken i 70-talets mode. 

Jag växte upp i en familj med fyra systrar och när vi var yngre lånade vi alltid kläder av varandra. Jag kan minnas att då kunna fascineras av hur ett plagg kunde se så olika ut på alla oss, i olika faser av pubertet och barndom. Bäraren formar plagget, och plagget formar bäraren.

Om Re:incarnation:

– Re:incarnation bygger på en gestaltning av ett återvunnet och biologiskt nedbrytbart materials egna vandring genom tid och mellan kroppar. Kollektionen har tagits fram genom att använda återvunna material som har brutits ner från gamla kläder till ren cellulosa, komprimerats till ark, spunnits till tråd och sedan vävts till nya tyger som använts för att skapa nya plagg. Materialet har på så sätt sitt eget liv, det dör och återföds och dess själ överförs från ett plagg till ett annat. Det bär på minnen, historier och erfarenheter att berätta – om kroppar det har suttit på och liv det har varit en del av. 

Kollektionens skor är 3D-skissade och framtagna i trä tillsammans med sulor av gamla återanvända bildäck. Under designprocessen av skorna har jag experimenterat med att få fram skulpturala silhuetter som är inspirerade av moderna konstnärer som Isamu Noguchi, en japansk-amerikansk konstnär som var verksam under 1900-talet i Kalifornien. 

logga in med lösenord

LOGGA IN TILL EN NY DEL AV NK NYCKELN

  • Ta del av ditt digitala medlemskort
  • Få tillgång till personliga erbjudanden
  • Upplev nya och aktuella förmåner
  • Få information om din medlemsnivå och personliga bonussaldo
  • Samla fler poäng och bjud in en vän
Läs mer om medlemskapet