Foto vänster: Herlin & Holm Foto höger: Holmén, Erik Nordiska Muséet.
NK:S FRANSKA DAMSKRÄDDERI: KURT JACOBSSON.
Den prisnominerade utställningen Nordens Paris. NK:s Franska damskrädderi 1902 – 1966 på Nordiska museet har minst sagt gjort succé. Vi har tidigare berättat historien om ateljéns första chef Madame Suzanne med hjälp av citat ur boken med samma namn som utställningen, skriven av Susanna Strömquist, curator för utställningen. Denna gång riktar vi strålkastarljuset mot Kurt Jacobsson, ateljéns kreativa chef under hela 57 år. En historia om flärd, elegans och utvecklingen av det Franska damskrädderiet efter la belle époque-eran.
Foto: Wallberg, Karl Nordiska Muséet.
Två män framför Stockholms central, båda bär på bagage, resväskor och koffertar. Den ene mannen är ett stadsbud, den andre Kurt Jacobsson, chef för NK:s franska damskrädderi.
En ny era i sikte.
När la belle époque nådde sitt slut och Madame Suzanne återvände till Paris gick NK:s Franska damskrädderi in i en ny era, som delvis påverkats av andra världskriget som öppnade upp arbetslivet för kvinnor. Kurt Jacobsson, Suzannes tidigare adept, gjorde entré för att föra NK:s Franska in i en ny tid. Låt oss göra några nedslag i Kurt Jacobssons glansperiod.
Invigning av det nya NK-varuhuset.
I september 1915 fick det Franska damskrädderiets salonger en central plats i det nya ståtliga NK-varuhuset på Hamngatan i Stockholm. Den eleganta och pompösa inredningen gav en känsla av Paris, med förgyllda Louis seize-möbler, kristallkronor och mattor så mjuka att stegen inte kunde höras. Med flärd och elegans gjorde Kurt Jacobsson entré och blev redan 1917 chef över Franska damskrädderiet på NK.
”Kurt Jacobsson. En ung, försynt talang med ett exceptionellt sinne för flärd och elegans. Han är nyligen hemkommen från en längre vistelse i modets huvudstad Paris och har en lysande karriär framför sig. Ett par år senare utnämns han till chef för Franska damskrädderiet. Han antar utmaningen med bravur och förblir uppdraget trogen i närmare ett halvt sekel.”
Kurt Jacobsson (1892 – 1969) föddes som barn nummer fyra i en stor syskonskara på tio barn. Familjen hade ett brinnande intresse för kultur och teater och Kurt drömde om ett liv som skådespelare. Hans pappa, Oscar Meier Jacobsson, drev en sidenhandel på fashionabla Drottninggatan och var kunglig hovleverantör. Pappans liv och tidiga bortgång kom senare att bli en betydande faktor i Kurt Jacobssons öde. Efter pappans bortgång fick Kurt lägga teaterdrömmarna på hyllan och började sedan jobba.
“Tack vare pappa tyghandlares kontakter med NK:s ene grundare, Karl L Lundberg, får han 1907 som femtonåring in en fot som volontär på NK vid Stureplan, först på sidenavdelningen, sedan på ylleavdelningen. Han avancerar så småningom till Madame Suzannes franska beställningsateljé en trappa upp. Kurt Jacobsson minns henne som ‘en ytterst kultiverad dam med en ytterst fin smak’. När läroåren på NK:s Franska är till ända 1911 får Kurt Jacobsson följa med Suzanne Pellin på en inköpsresa till Paris. Han stannar kvar i två och ett halvt år för att lära sig franska och, som han själv uttrycker det, ‘sätta sig in i modets grundlagar’ – i staden som kommer att bli hans viktigaste verktyg och referenspunkt de kommande femtio åren. I Paris lär han sig haute couturens mekanismer från insidan. Först på sidenfirman Liberty och sedan på textilfirman Rodier, som kort senare med hjälp av Coco Chanel revolutionerar den moderna modegarderoben.”
Kurt Jacobsson gjorde ett starkt avtryck på kvinnligt mode, och blev mer eller mindre en uttalad legend för sitt arbete. Under sina 57 verksamma år på NK och damskrädderiet lyckades han ta de stora franska modehusen till Stockholm tack vare sitt tränade öga och skicklighet inom mode. År 1966 var året då Kurt avslutade sin karriär på NK och skrädderiet lades ned. Med hjälp av Kurt Jacobssons säkra blick och kvicka approach lyckades Kurt se till att NK:s Franska blev ett känt begrepp fram till denna dag.
Foto: Holmén, Erik Nordiska Muséet.
Modevisningen på NK:s Franska damskrädderi. Mannekäng visar kappklänning och skjortblusmodell med vadlång kjol från Edward Molyneux. Kurt Jacobsson utser den till examensmodell i ett nyinstiftat gesällprov för sömmerskor. På stolar utmed väggarna sitter presumtiva kunder, de flesta medelålders kvinnor. Modevisningarna på NK:s Franska utgjorde säsongens höjdpunkt. Pressen bjöds in till en förhandsvisning, sedan var det stamkundernas tur i en av följande tre eller fyra visningar. Här våren 1948.
Foto: Holmén, Erik.
Ljusgården, Nordiska Kompaniet, Stockholm.
5 höjdpunkter från Kurt Jacobssons karriär
1915 gör Kurt Jacobsson entré på Franska damskrädderiet.
1923 blir Kurt Jacobsson och Pelle Lundgren ett oslagbart radarpar som outtröttligt arbetar sida vid sida resten av sina yrkesverksamma liv.
1939 visar Kurt Jacobsson och Pelle Lundgren upp ett fyrtiotal Parisoriginal för kunder och kan stolt konstatera att NK:s Franska är Sveriges klart största modellimportör.
1965 går Kurt Jacobsson i pension och avslutar karriären på NK år 1966. I samband med att Kurt slutar läggs skrädderiet ned.